Haber

Lozan Antlaşması 100 yaşında

Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının 100 yılı geride bırakması nedeniyle düzenlenen etkinlikte Lozan Antlaşması’nın anlamı bir kez daha vurgulandı.

Bursa Lozan Muhacirleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile Lozan Muhacirleri Vakfı’nın düzenlediği Mudanya Temsilcisi, ‘100. Lozan Antlaşması etkinliği ÇEK Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Nilüfer Belediyesi de etkinliğe destek vermiş; Üniforma Partisi Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP İl Başkanı Turgut Özkan, Güzel Parti İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu, Gelecek Partisi İl Başkanı Fuat Kadıoğlu, Deva Partisi İl Başkan Yardımcısı Sıdıka Sayılır, Bursa Kemalist Niyet Derneği (ADD) Bursa Şube Başkanı, Gürdaş Demirci Dernek Başkanı, Bursa Şube Başkanı Borsa Derneği Onursal Başkanı Mehmet Beytekin ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
 

Programı açan Bursa Lozan Muhacirleri Derneği Başkanı Ali Korkut, Lozan Barış Antlaşması’nı imzaladı. İki kıymetli unsuru olduğunu belirterek, “Birincisi, Milli Mücadele’de kazandığımız zaferlerin sofrada taçlandırılması ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin eseri olmasıdır. İkincisi de ecdadımızın yurttan göçünü kapsayan mübadele anlaşmasını içermesidir” dedi.

Etkinlikte bir konuşma yapan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, Lozan’ın emperyalizme karşı büyük bir zafer olduğunu vurgulayarak, “Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra İtilaf Devletleri’nin Osmanlı Devleti’ne imzaladığı Sevr Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği sona erdi. Ancak Mustafa Kemal’in başlattığı milli mücadele süreci bu durumu bambaşka boyutlara taşımış ve Türk milleti savaş meydanlarında büyük bir zafer kazanmıştır. 100 yıl önce Lozan’daki bu zaferi tüm dünyaya kabul ettirdi” dedi.
 

Lozan’ın açık, net ve haklı bir zafer olduğunun altını çizen Önder Fazilet, bunu sindiremeyenlerin maalesef bugün bunu netleştirdiğini vurguladı. Lozan hakkında birçok yanlış bilginin olduğuna işaret eden Önder Fazilet, sözlerini şöyle sürdürdü: “Laikliği ve Kemalizmi, Kemalist devrimleri karalama çabaları halen devam ediyor. Lozan’ın 2023’te geçersiz olacağına dair asılsız iddialar yıllardır gündemimizde. Lozan, Birinci Dünya Savaşı’nda yenilen Osmanlı İmparatorluğu’nun yerine Kurtuluş Savaşı’nı kazanan Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası tapu senedidir. Kurtuluş Savaşı’nı sona erdiren yeni kurulan cumhuriyetin koşulsuz bağımsızlığını müjdeleyen ve bunun tüm dünya tarafından onaylandığını gösteren yasal bir belgedir. Milli Antlaşma’nın amaçlarının büyük ölçüde belirlendiği Sevr Antlaşması’nı yürürlükten kaldıran ve Türkiye’nin yeni bir devlet olarak uluslararası kabulünü sağlayan Lozan Antlaşması artık 100 yaşında. Elbette Lozan’ı her zaman koruyacağız.”
 

Açılış konuşmalarının ardından Akademisyen ve Diplomasi Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. 24 yıllık akademik hayatı boyunca Lozan’ın hiçbir gizli belgesi olmadığını defalarca dile getirdiğini ifade eden Özdal, bu konunun artık kapandığını kaydetti. Lozan, Ege’deki adalar ve Kıbrıs yönünde de tartışmalar olduğunu hatırlatan Özdal, bu konunun tarih bilgisizliğinden kaynaklandığını açıkladı. Lozan’dan dolayı petrol ve borun çıkarılamadığı iddialarının da yanlış olduğunu ifade eden Özdal, petrol ve bor çalışmalarında bunun görülebileceğini vurguladı.

Lozan Antlaşması’nın üç amacı olduğunu ifade eden Özdal, “Birincisi Genç Türkiye Cumhuriyeti’ni Batı’ya tanıtmaktı. İkincisi, Yunanistan ile sorunlarımızı çözmekti. Üçüncüsü, kapitülasyonları, yani tüm ayrıcalıkları kaldırmaktı. Bu anlamda baktığımızda Lozan’da Osmanlı Dönemi’nde verdiğimiz tüm imtiyazları zaten kaldırdık. Bu bizim en büyük galibiyetimizdi dedi.
 

sunumdan sonra Mudanya Kent Konseyi Tiyatro Topluluğu ‘Değişen Hikâyeler’ adlı oyunu sahneledi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

kiziltepehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu