İnsanlar akıllı telefonlarını hızla terk ediyor, ama neden?
DailyMail.com’un yaptığı bir araştırmaya göre, giderek daha fazla Amerikalı akıllı telefonlarından vazgeçerek eski model cep telefonlarına dönüş yapıyor. Geçtiğimiz yıl ABD’de 2,8 milyon adet eski model “akılsız” telefon satıldı ve insanlar, günlük hayatlarında kendilerini daha sakin ve daha aktif hissettiklerini söylediler.
DailyMail’in görüştüğü bazı kişiler, bu geçişin en başta pratik gözükmediğini ancak sonradan “özgürleştirici” olduğunu söyledi. Bir katılımcı, bütün bir yazı nasıl geçirdiğini bile hatırlamadığını ve akıllı telefonunun onu adeta “zombi moduna” soktuğunu söylerken, bir başka katılımcı yanında akıllı telefon varken, nadiren kayda değer bir şey olmasına rağmen sürekli e-postasını ve sosyal medyaları kontrol etmek zorunda gibi hissettiğini ve akılsız telefonuyla bu seçeneğin sunulmamasının rahatlatıcı olduğunu söyledi.
Eski model telefonlara geçiş yapan çoğu kişi, bir kitapla karşılaşmalarının veya günlerinin çok büyük bir kısmını telefona bakma mecburiyetini hissederek geçirdiklerini fark etmelerinin ardından bu önemli adımı attıklarını söylüyor. Hatta bu kişilerin bazıları, insanların akıllı telefon bağımlılıklarından kurtulmaya yardımcı olmak için telefonlardaki uygulamaları kilitleyen Unpluq gibi bazı ürünler geliştirmeyi tercih etti.
Dumbwireless gibi şirketler, basit cihazlarını bağımlı akıllı telefon kullanıcılarına satıyor ve giderek artan sayıda akıllı telefon karşıtı kuruluş, cihazların özellikle çocuklar arasında bağımlılık seviyesine ulaşan kullanımını engellemeye çalışıyor.
Aktivistler de, akıllı telefonların ortaya çıkışının, 2010 ile 2019 yılları arasında yüzde 50’den fazla artan depresyon ve anksiyete oranlarındaki artışla aynı zamana denk geldiği gibi istatistiklere dikkat çekiyor.
Akıllı telefonlarından vazgeçen pek çok kişi, artık bir alışveriş veya sosyal medya uygulamasına giriş yapmak yerine çevrelerindeki insanlarla iletişime geçtiklerini ve yaşadıklarını çok daha fazla hissettiklerini söylüyor.